Huis verkopen, Huizenmarkt

Starter blijft weg van woningmarkt

July 18, 2010 by · Reageren 

De starters manifesteren zich steeds minder op de markt voor koopwoningen. Dat blijkt uit de woningmarktrapportage van Ten Hag makelaars in Zutphen en Warnsveld.

Daarin zijn de cijfers over het tweede kwartaal van 2010 bekend gemaakt die een aardig beeld geven van de rest van de huizenmarkt in deze regio. Een belangrijke oorzaak van het wegblijven van starters is het op korte termijn afschaffen van de koopsubsidie. Daardoor zijn ze terughoudender geworden. Dankzij de koopsubsidie zorgden de starters de laatste jaren voor enige beweging op de woningmarkt en was er volgens de makelaars een bescheiden doorstroming aan de onderkant van de woningmarkt en in het middensegment.

Ook andere potentiële kopers nemen een steeds afwachtendere houding aan. De oorzaak is de onzekerheid over de aftrekbaarheid van de hypotheekrente, de eigen financiële situatie en de onzekere economische vooruitzichten.

De ernst van de malaise in de woningmarkt is het best af te leiden uit het aantal verkochte woningen. Die valt in het tweede kwartaal van 2010 voor alle plaatsen aanmerkelijk lager uit. Daar tegenover staat dat het aanbod van huizen alsmaar toeneemt met de kanttekening dat de stijging van het aantal te koop staande huizen minder hard gaat ten opzichte van het tweede kwartaal van 2009. In het tweede kwartaal van dit jaar is het aanbod met 11,7 procent toegenomen ten opzichte van het eerste kwartaal en 15,7 procent in vergelijking met het tweede kwartaal van 2009. Voordeel van deze situatie is dat aspirant kopers kunnen kiezen uit meer huizen dan een jaar geleden: gemiddeld vijftien woningen in een bepaalde prijsklasse tegenover dertien een jaar geleden.

Opvallend is wel dat gemiddelde verkoopprijs licht is gestegen. Die ligt nu op 226.500 euro. De periode dat woningen te koop staan is op het gebruikelijke niveau van vijf maanden beland.

De makelaars hebben niet de indruk dat de woningmarkt dit kwartaal zal opleven. Met name de zomervakantie en het WK voetbal zorgen voor een drukkend effect.

Ze dringen aan op snelle regeringsmaatregelen om de huizenmarkt uit het slop te halen. Daarvoor moet duidelijkheid verschaft worden over de hypotheekrenteaftrek. Volgens de makelaars heeft de eindeloze discussie hierover een negatieve impact op de woonconsument.

Bron: Stentor

Post to Twitter

Wat vindt u?

Laat ons weten hoe u hierover denkt!