Trends

Interieur en trends 2010 Ambiente Frankfurt

February 16, 2010 by · 1 Reactie 

Ieder jaar in februari vindt in Frankfurt de grooste beurs op het gebied van wonen plaats: de Ambiente. Van 12 tot en met 16 februari 2010 toonde méér dan 4.500 exposanten uit alle werelddelen hun nieuwe producten, ideëen, concepten en strategiën op het gebied van wonen, koken en tafelen.

Naast het ontmoeten van nieuwe leveranciers en bestaande contacten, werkt deze beurs ook erg inspirerend. Niet zo vreemd natuurlijk, als je omringd wordt met de nieuwste collecties, de laatste trends en design.

Graag vertel ik u wat meer over de woontrends voor 2010 en 2011.

Het beloofd een leuk jaar te worden!

Kleur!

Meest opvallende is dat er weer voor kleur wordt gekozen in 2010 en 2011.

Afgelopen jaar was het vooral veel zwart, grijs en wit, dat werd gecombineerd met paars. Voor komend seizoen blijft paars actueel, maar dan opgespiced met fuchsia. Of met de contrastkleur gras groen.

Het kleurschema voor 2010 en 2011 bestaat uit:

  • fuchsia/paars
  • paars/fuchsia/ groen /blauw en turquoise
  • turquoise en groen, geel

Voor een chique look laten deze trendkleuren zich goed combineren met zwart en donkerblauw.

Combineer deze kleuren voor een frisse look juist met wit.

Patronen komen weer terug

Patronen blijven komend jaar een belangrijke rol spelen. In 2008 en 2009 zagen we al de terugkeer van de botanische print. En daar kunnen we een nieuw thema aan toevoegen: dieren- en dierenprints.

Met name de vogel is populair, variërend van aardewerken beeldjes en kooien tot aan afbeeldingen van vogels in lijstjes, op kussens geborduurd en als print. En dan vooral de papagaai-achtigen.

Behalve vogels zijn ook vissen en andere zeedieren een regelmatig terugkerend thema.

En of dat nog niet genoeg is, ook de hond keert terug in het interieur. En dan specifiek de mops of bulldog.

Oude patronen in een nieuw jasje

De ontwerpers geven ook een nieuw gezicht aan soms eeuwen oude patronen, door ze in een nieuw jasje of vorm te gieten. Het traditionele Britse porceleinhuis Royal Crown Derby heeft voor het eerst in haar eeuwen oude geschiedenis een nominatie ontvangen voor venieuwend design.

Peter Ting (een interieurontwerper) heeft op verzoek van Royal Crown Derby haar patronen ‘opnieuw uitgevonden’ en daarmee de servieslijn Hachi ontworpen.

Van traditie naar eigentijds

Het staat voor een belangrijke trend die nu over de hele linie speelt. We zien traditionle waarden vertaald naar het heden. Waarbij het oude (en vertrouwde) wordt aangepast naar de smaak van nu.

Zo heeft Le Creusset , bekend om haar oranje gietijzeren braadpannen, voor komend seizoen een paarse versie van haar bekende pannen. En een in taupe op de markt gebracht (Terre Naturelle). Traditie gaat moeiteloos over in eigentijds.

Ecotrend zet door in 2010

Ook is er bij de fabricanten veel aandacht voor duurzaam en verantwoord produceren. Zo manifesteerde het Scandinavische Scanwood CO2 neutraal te produceren. Dat gaat dus nog een stap verder dan uitsluitend klimaat neutraal werken op het gebied van verpakking.  Duurzaamheid wordt inmiddels steeds meer gemeengoed.

Kleur verovert de wereld

Naast de bekende naturellen zien we bij het Nederlandse At Home With Marieke veelvuldig de kleur blauw en rood terug.

Bij Rivièra Maison zagen we veel fuchia. Verrassend, omdat dit merk vaak veel naturellen gebruikt.

Bij het Deense Villa Collection kwamen we veel pastel accenten met zwart tegen; gecombineerd met felle kleuren als geel en fris groen. Daarnaast was er veel aandacht aan folklore en traditie, met het kleur gebruik van nu.

Glamour blijft

Het posh interieur wordt ingetogener, maar blijft glamorous. De bekende filmsterren uit de jaren 50 en 60 zijn nog steeds populair. Net als de grote comfortabele banken. Bovendien besteden interieurontwerpers nog steeds veel aandacht aan details. En maken ze gebruik van luxe materialen.

De combinatie van diverse materialen als leer, linnen, bont, glas, wol en warm hout geven het interieur een duurzame en rijke uitstraling!

Qua kleurgebruik zien we ook hier een verschuiving van de hele donkere, naar de juist wat lichtere tonen. En komen kleuraccenten voorzichtig tevoorschijn. Geen felle kleuren, maar vergrijsde en ton sur ton afgestelde kleurpaletten. Denk daarbij aan de pastellen uit de jaren 20.

Welke woonstijl u ook heeft, durf weer kleur te gebruiken! En geniet van de vele mooie prints die er nu zijn.

Dit artikel dateert van het voorjaar 2010. Afgelopen september 2010 waren we bij de beurs Maison et Objet te Parijs, waar leveranciers ook weer de nieuwste trends voor 2011 en 2012 presenteerde. Je kunt er hier alles over lezen.

Sinds kort hebben we ook een webshop, waar we diverse luxe en bijzonder woonaccessoires verkopen. Nieuwsgierig geworden?

Onze hulp nodig?

Komt u er niet uit met uw interieur. En wilt u eens overleggen of bent u op zoek naar advies? Interieurontwerper Edwin Huisman komt graag bij u thuis.

We luisteren graag naar uw wensen, zodat u van uw huis een echt thuis kunt maken. Neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Post to Twitter

Reacties

1 Reactie op “Interieur en trends 2010 Ambiente Frankfurt”

Links van andere pagina's/websites

Check out what others are saying about this post...
  1. […] U kunt hier alles lezen over de kleuren voor 2010 en nog veel meer!  […]Wat vindt u?

Laat ons weten hoe u hierover denkt!