Uncategorized

Panton Chair 50 jaar

July 29, 2010 by · Reageren 

Je zou het misschien niet zeggen, maar de populaire designklassieker Panton Chair bestaat dit najaar alweer vijftig jaar. Het was destijds de allereerste stoel die uit één stuk kunststof werd vervaardigd. Een revolutie, voor die tijd!

Er is vandaag de dag op het gebied van kunsstof een hoop mogelijk. Maar vijftig jaar gelden was dat een stuk minder vanzelfsprekend. De materiaalkeuze en productiemethode is in de loop der jaren meerdere keren gewijzigd.

Panton Chair Classic

De versie zoals de Panton Chair in de jaren ’80 werd geproduceerd, in polyurethaan-hardschuim, wordt vandaag de dag nog steeds toegepast. Deze uitvoering van de stoel is echter erg duur, vandaar dat Vitra deze uitvoering aanbiedt als collector’s item, onder de naam Panton Chair Classic.
De ‘gewone’ versie wordt doormiddel van spuitgieten verwaardigd, uit recylebaar polypropyleen.
Kijk voor de gehele geschiedenis over deze bijzonder stoel op de website van Vitra:

http://www.vitra.com/nl-nl/collage/design/panton-chair-50th-anniversary/ 

Panton kleurgebruik

Daarnaast is het leuk om te zien dat het kleurgebruik dat Panton in de jaren zestig zo kenmerkte, momenteel weer helemaal ‘hot’ is. Een overzicht van ‘zijn’ kleuren vind je op de website van Colourlovers. De diepe paarsen, oranjes en donkere blauwen vind je er terug. Een kleine stap naar het geel, dat de trendkleur voor 2011 belooft te worden.

 http://www.colourlovers.com/palette/826536/Verner_Panton#

Post to Twitter

Wat vindt u?

Laat ons weten hoe u hierover denkt!