Uncategorized

Zona Tortona 2010 (te groot) succes?

April 17, 2010 by · Reageren 

Zona Tortona, het alternatief voor de officiële Milanese meubelbeurs Salone del Mobile, lijkt aan zijn eigen succes ten onder te gaan. Steeds meer ontwerpers vinden het te druk, te commercieel of te duur en wijken daarom liever uit naar andere delen van de stad.

De Nederlandse onderneming Organisation in Design nam de klachten van de ontwerpers serieus en vond heil in een nieuwe wijk, Ventura Lambrate. Dit voormalige industriegebied ligt in het noordoosten van de stad. Grote loodsen, oude fabrieken en nieuwe gebouwen bieden nu ruimte aan jonge ontwerpers.

Margo Konings van Organisation in Design vertelt: “Lambrate is de Meatpacking district van Milaan aan het worden. De galeriehouders, de creatieven, de academies, maar ook de pers vind je hier. Dat is voor de creatievere hoek belangrijker dan het grote publiek binnen halen.”

De galeries en leegstaande fabriekshallen in de nieuwe wijk lijken vooral ruimte te bieden aan Nederlandse ontwerpers. Natuurlijk deels door de Nederlandse initiatiefnemers, maar vooral omdat Nederlands design op dit moment nu eenmaal het belangrijkst is in de wereld.

Onvermijdelijk

De organisatie van de Zona Tortona snapt de klachten van de ontwerpers niet zo goed. Organisator Maurizio Ribotti: “Waar je ook gaat zitten overal komen uiteindelijk grote merken en dagjesmensen op af. Dat is onvermijdelijk.”

Ook niet alle Nederlandse ontwerpers zien de drukte en commercie van de Zona Tortona als een probleem. Ontwerper Piet Boon: “Wij staan al zeven jaar in Zona Tortona en het wordt juist steeds leuker. Steeds meer merken komen naar deze locatie, dus het wordt eigenlijk steeds hipper. Het is een geknok om hier te komen.”

Bron: NU.nl

Meer weten over de beurs in Milaan? Lees dan ook eens het artikel in het blad HUISSTIJL, waar ik mijn bijdrage aan heb geleverd. Huisstijl Magazine - Woonbeurs Milaan: het wonen van morgen

Post to Twitter

Wat vindt u?

Laat ons weten hoe u hierover denkt!